General - 01 maig 2021

Els panells LÍQUENS actius a 3 municipis de l’Àrea metropolitana de Barcelona

Un article de Liquens

Panells Líquens

El projecte europeu Interreg Sudoe NanoSen-AQM ha finançat la instal·lació i posada en marxa de nous panells Líquens a 3 municipis de l’Àrea metropolitana de Barcelona. En concret hi ha actualment 4 panells actius: 2 a Sant Cugat de Vallès (actius des del 2017), 1 a Sant Adrià del Besòs i 1 a l’Hospitalet de Llobregat.

Líquens és una eina innovadora, pensada i desenvolupada per a informar i sensibilitzar sobre la problemàtica de la qualitat de l’aire en entorns urbans. La senzilla i atractiva visualització de les dades fa que sigui comprensible per a tots els públics. Ideada l’any 2017 quan es van instal·lar 3 panells a dos municipis diferents per a fer unes campanyes amb escoles i instituts; 2 a Sant Cugat del Vallès i 1 a Viladecans.

Actualment, els panells Líquens existents mostren les dades de contaminants urbans que mesuren les estacions de cada municipi, pertanyents a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat de Catalunya. Els panells estaran actius dins el marc del projecte fins a finals del mes de juny de 2021.

El projecte europeu Interreg Sudoe NanoSen-AQM és un projecte de recerca en el que s’han desenvolupat nano-sensors de gasos juntament amb prototips de sensors per partícules i contaminants gasosos de baix cost, amb l’objectiu d’aconseguir mesurar d’una manera fiable i barata els nivells de contaminació atmosfèrica. Actualment el projecte està en la fase final, on s’estan fent campanyes de mesura de la qualitat de l’aire i sensibilització a la ciutadania.

Entre els socis del projecte hi ha AIGUASOL (desenvolupador del projecte Líquens) i l’AMB (responsable de les campanyes de mesura), qui conjuntament estan articulant les campanyes amb els sensors i informació a través de Líquens als 3 municipis esmentats.