Ahir i avui els panells LÍQUENS registren uns nivells de contaminació, especialment en partícules, més alts que els habituals. Per què?

En els entorns urbans es generen molts contaminants, especialment importants són les emissions del transport, l’activitat industrial i els sistemes de calefacció residencial. Un cop aquests contaminants s’emeten a l’atmosfera, en funció del seu grau de dispersió, tindrem nivells més alts d’un contaminant o un altre.

Els factors que influeixen en la dinàmica de dispersió de contaminants són diversos : tipus d’emissió, característiques geogràfiques i topogràfiques i les condicions atmosfèriques.

Aquest darrer és el factor determinant en l’episodi de contaminació actual, que afecta tota la conurbació urbana de Barcelona durant els últims dies, especialment des d’ahir 13 de desembre 2016.


• Les condicions atmosfèriques

La situació de l’atmosfera determina el moviment de les masses d’aire i determina la dispersió dels contaminants. Les situacions anticiclòniques (bon temps) dificulten la dispersió de contaminants i fan que augmentin els nivells d’immissió d’aquests. En canvi, les situacions ciclòniques o de mal temps, faciliten la dispersió de la contaminació.

Des d’ahir vam entrar en un episodi de situació anticiclònica important que evita la dispersió de contaminants a tota la conurbació urbana de Barcelona. Des de la Direcció General de Qualitat Ambiental ja es va emetre ahir un avís de prealerta preventiva per alts nivells de contaminació fins dijous.

Web del Departament de Territori i Sostenibilitat – Avís preventiu de contaminació Atmosfèrica

Notícia al diari La Vanguardia sobre l’Avís de prealerta de contaminació atmosfèrica

• Els panells LÍQUENS

Els panells LÍQUENS, instal•lats actualment a Sant Cugat del Vallès i a Viladecans estan actualment mostrant aquest increment dels nivells de contaminació de l’aire. El gràfic inicial d’aquest article mostra les lectures en PM2,5 d’un dels nostres sensors, en el qual s’observa clarament el canvi de tendència a partir del dia 13 de desembre del 2016.

La previsió indica que els nivells de contaminació de l’aire baixaran progressivament a partir del vespre d’avui.

• Què hem de fer en episodis de contaminació elevada?

Els ciutadans poden seguir les recomanacions de salut en situacions d’alta contaminació atmosfèrica que s’indiquen al mateix panell, o a través dels canals oficials de la Generalitat com per exemple els comptes de Twitter de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat @mediambientcat o de la Direcció General de Protecció Civil @emergenciescat.

Per altra banda, a part de ser conscients de les recomanacions per evitar majors afectacions a la salut, també és molt important no augmentar l’emissió de contaminants seguint les recomanacions de bones pràctiques per a tots aquests casos. Com bé explica Mercè Rius, la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi climàtic de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat de Catalunya té activats els mecanismes per limitar les emissions a l’atmosfera provinents del sector industrial, obres públiques i qualsevol activitat que generi pols ” com per exemple que els serveis de neteja urbana deixin d’utilitzar els bufadors”. Però, és el deure de cada ciutadà ser conscients que hi ha una part important de contaminants lligats a polítiques de mobilitat, i per tant és important escollir sempre el mitjà més net per als desplaçaments.