Aquests dos darrers dies hem tingut un episodi de contaminació per pols africana, amb avisos de l’administració als mitjans de comunicació per alertar a la població.
Però, en què consisteixen aquests episodis de contaminació?
Al llarg de l’any es donen en diverses ocasions el que es denomina com episodis de contaminació per pols africana. Es tracta de grans masses d’aire que arriben al nostre espai geogràfic i que procedeixen d’Àfrica carregades de pols del Sàhara.
Aquesta pols sahariana està composta per partícules en la seva majoria d’origen mineral com la calcita, l’òxid fèrric, quars i minerals d’argila. També es portadora d’espores, bacteris i pol•len que estan incloses en la massa de pols.
On tenen origen aquests episodis?
Tenen origen en les famoses tempestes de sorra del desert del Sàhara, que fan que s’elevin a l’atmosfera grans quantitats de pols i sorra que suspesos en l’aire poden viatjar molts kilòmetres i arribar fins a Europa i Amèrica.
La fotografia inicial és del satèl.lit AQUA i mostra el moviment de les masses d’aire carregades de pols.
Els episodis de contaminació per pols africana es caracteritzen per un augment de les temperatures, ja que les masses d’aire són càlides, i per l’augment de material particulat superior a PM10 però, també molt en PM10 i una part en PM2,5.
Què es recomana durant un episodi de pols africana?
Durant aquests episodis es recomana als ciutadans evitar activitats que afavoreixin l’augment de partícules en suspensió; Principalment no utilitzar el vehicle privat i prioritzar desplaçaments a peu o en bicicleta i transport públic.
Quan hi ha alertes per nivells de contaminació extrema es recomana evitar exercici físic continuat a l’exterior i reduir qualsevol activitat a l’aire lliure per evitar possibles afectacions a la salut. A les persones més vulnerables se’ls recomana evitar qualsevol activitat a l’exterior.

A les següents imatges podeu veure l’augment de concentració de les partícules de PM10 a la Península ibèrica al llarg dels darrers dies: Diumenge 23 d’Octubre, dimarts 25 d’octubre i dimecres 26 d’octubre.

bsc-es_fcst_pm10_media_24h_ica_population-bsc-23bsc-es_fcst_pm10_media_24h_ica_population-bsc-26bsc-es_fcst_pm10_media_24h_ica_population-bsc

Aquest episodi de contaminació ha començat a remetre avui al llarg del matí i ara els nivells de PM10 a Viladecans ja tornen a ser acceptables. En aquesta darrera imatge animada s’hi pot observar  l’evolució al llarg de 48 hores a Catalunya on s’observa com remet el nivell de PM10 al llarg del dia d’avui i durant el dia de demà.

Evolució PM10 avui i demà